TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa v razredu del šolske ure oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.

Na naši osnovni šoli bomo Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tako, da bomo za učence pripravili različne dejavnosti, ki jih bodo izvajali preko dela na daljavo skupaj z učitelji ter sami doma. Učitelji bomo z učenci izvedli pogovor o pomenu zajtrkovanja, o gibanju kot zdravem življenjskem slogu, o lokalni pridelavi hrane ter o pomembnosti in ohranjanju čebel. Učenci se bodo doma preizkusili pri pripravi slovenskega tradicionalnega zajtrka, prebirali knjige o prehrani ter izvedli vadbo, ki jih bo spodbudila k bolj pogostemu gibanju. Svoje izdelke bodo učenci fotografirali ali posneli in jih poslali učiteljem. Prispevke učencev nastalih ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku bomo objavili v spletni razstavi.

Vas starše pa pozivamo, da skupaj z otroci izvedete aktivnosti in ob tem pomembnem dnevu, z njimi preživite prijeten dan.

Uspešno pripravo zajtrka vam želim in dober tek.