Obisk Inštituta Jožef Štefan

Skupinska slika vseh čopovcev na inštitutu

V sredo 18. 10. 2023 se je manjša skupina radovednih učencev odpravila ogledat superračunalnik na Inštitut Jožef Štefan. Sprejeli so nas prijazni zaposleni, ki so nam razložili zgradbo in posebnosti Arnesovega superračunalnika ter njegovo uporabnost v raziskovalne namene. Izvedeli smo nekaj tudi o največjih superračunalnikih po Evropi. Bili smo zelo radovedni in smo jim postavili mnogo vprašanj. Zelo potrpežljivo so nam razložili vse, kar nas je zanimalo.

Nato smo si lahko ogledali superračunalnik v živo in tudi njegov ogromen hladilni sistem. Izvedeli smo, da so prav vsi superračunalniki resnično dragi in da je njihova življenjska doba le okoli pet let. Našega uporabljajo tudi tuji znanstveniki, saj je del denarja zanj prišel iz Evropskih sredstev. 

Velikost, kompleksnost in tudi glasnost superračunalnika sta nas vse dokaj presenetila. Izvedeli smo tudi, da je Inštitut zelo velik in da ima veliko zanimivih oddelkov, za ogled katerih nismo imeli časa. Zato jih bomo z veseljem obiskali še kdaj.

Lasje mi stojijo pokonci! Koliko statične elektrike je tu notri!

Koliko časa pa so vse to sestavljali? Noro super.

Tukaj je kar “kul”.

Radovedni čopovci na Inštitutu Jožef Štefan 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost